Ziemniaki po rusku

18 września 2013

Ziemniaki po rusku

Ziemniaki po rusku

Składniki: 8-10 ziemniaków, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 cebula, 3 łyżki masła, 4 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku, koperek, olej roślinny do smażenia.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na średnie plastry. Włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Doprawić solą. Gotować 20-30 minut do miękkości. Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię. Roztopić masło i smażyć cebulę na złoty kolor, mieszając.






Z ziemniaków zrobić puree. Dodać do niego jajka, podsmażoną cebulę, pieprz i sól. Dobrze wymieszać. Jeśli masa z ziemniaków będzie zbyt rzadka dodać trochę mąki. Rozgrzać patelnię, wlać olej roślinny. Uformować placki ziemniaczane, obtoczyć je w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron, 1-2 minuty na średnim ogniu. Ziemniaki po rusku gotowe. Do stołu podawać z koperkiem i polane śmietaną. Smacznego!

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

2 odpowiedzi Ziemniaki po rusku

  1. jubus Odpowiedz

    5 października 2015 w 21:03

    Ooo, bardzo dziękuje za przepisy. Lubię gotować, mam nawet wykształcenie kucharskie (choć nie tylko) i z chęcią skorzystam z przepisów.

  2. pino Odpowiedz

    28 lutego 2017 w 18:14

    prawie jak chamburgery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *