Ruski balsam owsiany

9 grudnia 2013

Ruski balsam owsiany

Ruski balsam owsiany

To zmodyfikowana wersja starej klasztornej receptury znanej już w XVI wieku, a pewnie i wcześniej. I choć wygląda niepozornie, rewelacyjnie ratuje zdrowie!

Doskonale wpływa na na wątrobę, nerki, pęcherz żółciowy, trzustkę, układ sercowo-naczyniowy, przewód pokarmowy. Ruski balsam owsiany jest zalecany przy wrzodach żołądka i nadciśnieniu. Oczyszcza organizm, poprawia przemianę materii, zwiększa odporność organizmu. Rzadko kiedy można znaleźć produkt spożywczy, który ma w sobie taki zestaw aminokwasów (tryptofan, lizyna, cholina, lecytyna, metionina) i witamin, a także wapń, potas, magnez, żelazo i fluor, zapewniając równowagę elektrolitów.






Ruski balsam owsiany nie tylko spowalnia proces starzenia się i zwiększa wytrzymałość organizmu, ale podobno ma wpływ także na poprawę urody, a i na potencję!

Składniki: 1 kg płatków owsianych, 400-500 g kefiru, woda, dżem (można być cukier), sól, goździki, cynamon do smaku, masło (lub margaryna).

1. Fermentacja: do 3-litrowego słoika wsypać kilogram płatków owsianych, dodać kefir i ciepłą przegotowaną wodę. Odstawić do fermentacji (jeśli powstają pęcherzyki to znaczy, że proces jest w toku). Wystarczy 1-2 dni fermentacji, dłuższa fermentacja jest niewskazana, gdyż osłabia smak.

2. Filtrowanie: przez durszlak o średnicy otworów 2 mm wlewamy kisiel. Gęsty osad przemywamy przy użyciu małych porcji zimnej wody, od czasu do czasu energicznie mieszamy.

3. Przetwarzanie: balsam odstawiamy na 16-18 godzin. Po tym czasie na dole zbierze się biały puszysty osad, a na górze pozostanie ciecz. Ciecz wylewamy, pozostawiając tylko dolną warstwę, czyli koncentrat owsa. Wkładamy go do słoików i przechowujemy w lodówce. Nie należy go trzymać dłużej niż 21 dni. Do robienia balsamu bierzemy za każdym razem niewielką część koncentratu.

4. Przygotowanie do spożycia: kilka łyżek owsianego koncentratu wymieszać w zimnej wodzie (1 łyżka na jeden kubek), doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, energicznie mieszając drewnianą łyżką (ok. 5 minut). Dodajemy cukier (ew. dżem), cynamon, goździki, wrzucamy margarynę lub masło.

Dla celów terapeutycznych radzimy jeść balsam kiedy jest ciepły, np. codziennie rano z kromką chleba żytniego. Po spożyciu wstrzymać się od posiłku przez 3 do 4 godzin. Nie polecamy jeść balsamu na noc bo daje on poczucie witalności i może pozbawić nas snu. Nie radzimy też przygotowywać balsamu „na zapas” – na kilka dni.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

2 odpowiedzi Ruski balsam owsiany

  1. Elżbieta Odpowiedz

    7 maja 2017 w 20:32

    Mam pytania odnośnie tego fragmentu:

    Filtrowanie: przez durszlak o średnicy otworów 2 mm wlewamy kisiel. Gęsty osad przemywamy przy użyciu małych porcji zimnej wody, od czasu do czasu energicznie mieszamy.

    3. Przetwarzanie: balsam odstawiamy na 16-18 godzin. Po tym czasie na dole zbierze się biały puszysty osad, a na górze pozostanie ciecz. Ciecz wylewamy, pozostawiając tylko dolną warstwę, czyli koncentrat owsa. Wkładamy go do słoików i przechowujemy w lodówce. Nie należy go trzymać dłużej niż 21 dni. Do robienia balsamu bierzemy za każdym razem niewielką część koncentratu.

    Na durszlak wlewamy całą zawartość ze słoja – ciecz odstawić, a w durszlaku przepłukać zimną wodą płatki. A później z powrotem połączyć ten kisiel z przepłukanymi płatkami? Czy jednak wylewamy ciecz, a samo gęste z powrotem do słoja na 16-18 godzin? Proszę mi wyjaśnić, co to jest balsam: samo gęste przepłukane wodą, czy razem ze zlaną cieczą wstawione do słoja? Bardzo chcę zdrowieć spożywając balsam. Dziękuję za wyjaśnienie.

    • Dominik Odpowiedz

      7 maja 2017 w 21:31

      O cholera – muszę zapytać!
      Ukłony,
      Dominik

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *