Kurczak w cieście

30 lipca 2013

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście

Składniki: 800 g ciasta francuskiego, 800 g podudzia z kurczaka (8-10 sztuk), 400 g grzybów (pieczarek), 400 g ziemniaków, 2-3 cebule, 50 g mleka, 30 g masła, sól i pieprz.

Ugotować ziemniaki, dodać masło i doprawić do smaku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, do cebulki dodać pieczarki. Pure z ziemniaków wymieszać z podsmażonymi pieczarkami. Podsmażyć kurczaka i ostudzić.






Z ciasta zrobić kwadraty 15 x 15  (3 mm grubości). Do każdego kwadracika ciasta włożyć 2 łyżki ziemniaków z grzybami i podudzia z kurczaka. Zawiązać nitką. Brytfankę wysmarować masłem, wyłożyć folią i ułożyć na niej woreczki z kurczakiem. Kości mogą być owinięte folią, żeby się nie spaliły. Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 C. Zanim kurczak w cieście trafi na stół nie zapomnijmy zdjąć nitki.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *