Składniki: 500 g grochu, 1 mały burak, olej roślinny, 5-6 ząbków czosnku, czarny pieprz, ostra papryka, mieszanka ziół, sól.
Groch namoczyć na kilka godzin, a następnie gotować, aż do rozgotowania. Odcedzić dokładnie wodę, by puree było gęste. Teraz ugotować buraka. Groch, buraka, przyprawy, sól i czosnek umieszczamy w naczyniu i przy pomocy blendera robimy gęste puree. Dla nadania formy kiełbasy przydatna będzie plastikowa półtora- lub 2-litrowa butelka, z odciętą szyjką. Napełniamy butelkę przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy masa zastygnie można rozciąć butelkę i wyłożyć „kiełbasę” na talerz. Nie oczekujmy, że dietetyczna kiełbasa z grochu będzie twarda jak prawdziwa kiełbasa, w końcu jest… z grochu.
Smakosz Kresowy
1 komentarz
Marek
10 marca 2023 o 13:25pycha – żonka zrobi !!!