Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 1,5 łyżeczki soli, 100 g masła, szklanka ciepłej wody. Składniki na nadzienie: 1 kg dyni bez pestek, 5 łyżek cukru, 1 szklanka orzechów włoskich.
Przesiać mąkę, dodać do niej jajko, sól, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić na 20 minut. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce dynię. Ciasto cienko rozwałkować, jak na pierogi. Posmarować masłem i wyłożyć nadzienie na ciasto. Posypać cukrem i orzechami. Skręcić w rulet. Czubki ruletu dobrze zlepić, żeby nie wyciekał sok z dyni. Z góry rulet można posmarować jajkiem. Rulety z dynią piec w temperaturze 180 stopni w nagrzanym wcześniej piekarniku przez 30-40 minut, na złoty kolor. Smacznego!
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!