Składniki: 100 g ryżu, 6 jajek, szczypiorek, 100 g masła, 4 szklanki mąki, 11 g drożdży, 2-3 łyżki cukru, szklanka mleka.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: do przesianej mąki dodajemy2-3 łyżki cukru, łyżkę masła, drożdże i pół litra ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Przygotowujemy nadzienie: ryż wkładamy do zimnej wody, dodajemy masło. Na pół szklanki ryżu trzeba dodać szklankę mleka. Gotować na małym ogniu pod szczelną przykrywką. Kiedy woda wyparuje ryż powinien być gotowy. Drobno siekamy szczypiorek. Ugotowane jajka siekamy i dodajemy do ryżu wymieszanego ze szczypiorkiem, dodajemy roztopione masło i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Nadzienie gotowe.
Ciasto, które wyrosło, należy teraz rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółeczka. Na każdym z nich umieszczamy na środku farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Smażyć pierożki na patelni na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor. Nadziewane pierożki babuni gotowe.
Smakosz Kresowy
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!