Zawsze zdrowy kwas chlebowy
Kwas chlebowy to napój, którego podstawą – jak sama nazwa wskazuje – jest pieczywo, a otrzymuje się go w wyniku fermentacji chleba. Napój, choć uważany jest za bezalkoholowy, jednakże wyrabiany w warunkach domowych może zawierać od 0,5 do 2,2 procent alkoholu. Ma jasnobrązowy kolor, słodko-kwaśny smak z lekkim posmakiem goryczki, pachnie drożdżami i chlebem, a doprawia się go m.in. miętą, miodem czy rodzynkami.
Jednak najważniejszą cechą kwasu chlebowego jest to, że posiada wiele dobroczynnych, prozdrowotnych właściwości, znakomicie gasi pragnienie i doskonale nawadnia organizm.
W kwasie chlebowym znajdziemy witaminy z grupy B (w tym duże ilości B12), witaminę C, witaminę E, a także selen, mangan oraz cynk.
Jest także naturalnym probiotykiem, gdyż zawiera pałeczki kwasu mlekowego, zatem wpływa pozytywnie na zdrowie przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii, zaś szczególnie polecany jest osobom stosującym diety odchudzające. Pomaga także odbudować prawidłowy mikrobiom jelitowy. Picie kwasu chlebowego łagodzi wzdęcia, zaparcia, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Może również pomóc zniwelować objawy nietolerancji laktozy, w tym biegunki, oraz zmniejszyć częstotliwość występowania alergii pokarmowych.
Kwas chlebowy wpływa również korzystnie na serce oraz układ krążenia; ma zdolność obniżania poziomu „złego” cholesterolu i można go z powodzeniem stosować w profilaktyce miażdżycy.
RES
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!