Przepis z dawnej „Kucharki litewskiej”: kapusta biała z baraniną lub flakami
Obrać kapustę z wierzchnich liści, rozkroić główkę na 4 części i gotować w rozsolonej wodzie przez kwadrans. Odgotować do połowy parę baranich mostków, przemyć w zimnej wodzie, a z buljonu zebrać tłustość; włożyć do rądla rząd odcedzonej kapusty, rząd kawrałków baraniny i znowu to samo powtórzyć aż się wszystko ułoży; ostatnia warstwa powinna być z kapusty. Popieprzyć trochę z wierzchu, zalać buljonem od baraniny i tuszyć. Na godzinę przed wydaniem podprażyć łyżkę mąki w tłustości lub maśle, włożyć do kapusty i wysadzić. W miejscu baraniny, można użyć flaków najstaranniej oczyszczonych, miękko odgotowanych i w drobną kostkę pokrajanych i zmieszać je z kapustą białą, drobno uszatkowaną i do połowy utuszoną. Zresztą postąpić jak wyżej, wyjąwszy, że flaki nierównie dłużej, niż baraninę tuszyć trzeba.
„Kucharka litewska”, Wilno, 1881 r.
2 komentarzy
zuzanna
4 lutego 2020 o 17:15Przepisy na żarcie dla świń powinny być w innych rubrykach.
KRZ
24 lutego 2021 o 23:07Polecam Zuzannie 2 szklanki zimnej wody