W wyniku inwazji na pełną skalę Rosji na Ukrainę prawie połowa Ukraińców (49%) zmieniła swoje nawyki żywieniowe. Głównymi przyczynami były rosnące ceny żywności, stres i ataki armii rosyjskiej.
Jak wynika z badań firmy Gradus Research Company, najwyższy odsetek osób, które zmieniły nawyki żywieniowe, występuje wśród osób młodych w wieku od 18 do 34 lat – 54%.
Wskazano, że stres w największym stopniu wpływa na nawyki żywieniowe – 83%, co doprowadziło do następujących konsekwencji: 49% ankietowanych odżywia się nieregularnie, 42% zjada więcej niezdrowej żywności, 41% ma zmniejszony apetyt, 41% pomija posiłki.
Ponadto Ukraińcy zaczęli częściej spożywać alkohol. Stwierdziło to 19% ankietowanych.
Również wojna na pełną skalę wpłynęła na wybory konsumpcyjne Ukraińców: 64% – wybiera tańsze produkty, 48% – częściej gotuje w domu, 59% – wybiera produkty trwałe ze względu na przerwy w dostawie prądu, 50% – spożywa zimne jedzenie.
Ponadto Ukraińcy zaczęli więcej oszczędzać na żywności, w szczególności dotyczy to w największym stopniu osób po 56. roku życia – 77% ogółu ankietowanych.
Na czym Ukraińcy oszczędzają? 49% na słodyczach, 48% na rybach i owocach morza, 11% na produktach podstawowych, takich jak pieczywo, masło, mąka, płatki zbożowe, jaja, warzywa.
Przypomnijmy, od ponad miesiąca rosną na Ukrainie ceny ziemniaków. Obecnie ceny warzyw są już trzykrotnie wyższe niż przed rokiem. W tym samym czasie ceny kapusty zaczęły spadać.
Jednocześnie odnotowano rekordowy wzrost cen ogórków. Wzrosły również ceny owoców i jagód.
Opr. TB, gradus.app
Dodaj komentarz
Uwaga! Nie będą publikowane komentarze zawierające treści obraźliwe, niecenzuralne, nawołujące do przemocy czy podżegające do nienawiści!