Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

18 sierpnia 2013

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki: 10 dużych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego, 1 marchew, 30 dag sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 150 g startego sera, masło, olej roślinny, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić aby ostygły. W międzyczasie przygotować farsz: na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać do tego mięso, sól i pieprz. Z ziemniaków zrobić puree. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, starty ser i mąkę. Dobrze wymieszać.






Smacznego!

Smacznego!

Teraz przygotowujemy foremki. Posmarować je cienką warstwą masła i posypać tartym serem. Połowę foremki wypełniamy masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki. Do środka wkładamy farsz i z góry ponownie wykładamy masę ziemniaczaną. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy napełnione foremki na 10-12 minut.

Zapiekankę można udekorować podsmażoną marchewką. Zamiast farszu z mięsa można zrobić farsz grzybowy, a nawet z rybny. Zamiast sera można posypać tartą bułką. Udekorować pietruszką i koperkiem.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *