Śledzie smażone z grzybowym sosem postne

20 grudnia 2013

Śledzie smażone z grzybowym sosem

Śledzie smażone z grzybowym sosem

Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: śledzie smażone z grzybowym sosem, postne.

Wymoczone śledzie ociągnąć ze skóry, wyjąć ości i usiekać drobno z dodaniem trochę cebuli i mleczka od tegoż śledzia. Wymoczyć bułkę w wodzie i wycisnąć, wyrobić to wszystko razem ze śledziem na jedną massę, ułożyć na ościach śledziowych, nadając kształt śledzia, osypać mąką i smażyć ostrożnie w oliwie, lub upiec na oliwie w piecu.






Sos do nich zrobić rumiany z cytryną, lub na burakowym rosole z grzybami, podmacerowany mąką z oliwą. W dzień maślny, włożyć można do farszu kawałek surowego masła i bułkę wymoczoną w mleku oraz wbić parę jaj dla utrzymania massy. Smażyć na maśle i sos masłem zarobić.

Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *