Śledź zapiekany inaczej

19 grudnia 2013

kuchnia_kresowa_przepisy_kulinarne_sledzPrzepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: śledź zapiekany inaczej.

Wymoczyć dobrze cztery śledzie, najlepiej w słodkiem mleku, zdjąć skórkę, wybrać oście i usiekać. Włożyć trochę podsmażonej w maśle usiekanej cebuli, pół kwarty (0,5 litra) śmietany, 4 żółtka i pół kwaterki (1/8 litra) sucharka, uważając aby zbytecznie nie zagęścić. Wysmarować formę masłem, osypać sucharkiem, włożyć massę do formy, osypać pieprzem i wstawić do pieca niezbyt gorącego. Dobrze jest mniej brać do tej siekanki sucharka, a natomiast włożyć kilka upieczonych lub ugotowanych roztartych kartofli. Można tę siekankę dawać zalaną rumianym sosem z cytryną lub sosem grzybowym.

Kucharka Litewska (, 1881)






Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *