Paszteciki ponarskie

20 grudnia 2013

kuchnia_kresowa_przepisy_kulinarne_pasztecikiPrzepis z dawnej „Kucharki Litewskiej”: paszteciki ponarskie.

Do tych pasztecików trzeba mieć blaszanne lub stalowe karbowane foremki w kształcie małych kubeczków osadzonych na długiej rączce. Zrobić ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki, rozgrzać tłustość wieprzową po połowie z masłem, rozparzyć w niej foremki, maczać w cieście i spuszczać do gorącej tłustości aż nabiorą złotawego koloru. Zdejmować ostrożnie z foremek, bo są kruche i smażyć inne dopóki stanie ciasta.

Farsz robić następującym sposobem: ugotowane mięso z kury i szyjki rakowe drobno usiekać, posolić, podsmażyć w łyżce masła, włożyć parę łyżek śmietany, trochę mąki i ogrzać (lecz nie zagotować) uważając aby farsz nie był zbyt gęsty. Nałożyć go na spód foremek, na wierzch kilka szyjek rakowych i natychmiast podawać do stołu, inaczey ciasto zmięknie i zepsuje się. Dla odmiany można ten farsz robić z mózgami.






Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *