Kotlety ze śledzia

19 grudnia 2013

Kotlety ze śledzia

Kotlety ze śledzia

Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: kotlety ze śledzia.

Kilka wymoczonych śledzi pokroić, oparzyć, oczyścić z kosteczek i drobno usiekać. Włożyć podsmażonej w maśle cebuli, wymieszać to mocno, a skoro przestygnie, wsypać trochę tartej bułki, wbić parę jaj, włożyć łyżkę śmietany, wymieszać na massę i robić kotlety. Umaczać w sucharku i jajku i smażyć na maśle. Sos zrobić rumiany, kwaskowato-słodkawy, z cytryną lub kaparami, albo grzybowy.






Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *