Kołduny białoruskie

5 grudnia 2012

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 250-300 g miesa mielonego (najlepiej mieszanka wieprzowego i wołowego), sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.

Surowe ziemniaki utrzeć na małej tarce. Położyć do sita i odcedzić. Masa powinna być wilgotna, miękka, aby można ją było łatwo formować. Sok z ziemniaków zlać do miski by osiadł krochmal. Zlać wodę, natomiast krochmal dodać do ziemniaków.






Wbić jajko, dodać pieprz, sól. Przygotować farsz, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę (nie dodawać jajka). Wziąć kawałek masy ziemniaczanej, do środka włożyć farsz i utworzyć kuleczkę. Smażyć na rozgrzanej patelni i wkładać do naczynia. Zalać śmietaną albo sosem i wstawić na 30 minut do duchówki.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Kołduny białoruskie

  1. Julia Odpowiedz

    16 listopada 2015 w 19:30

    Moja mamusia tak robi i są bardzo smaczne -pozdrawiam milutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *