Kartofle nadziewane grzybami

19 grudnia 2013

Kartofle nadziewane grzybami

Kartofle nadziewane grzybami

Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: kartofle nadziewane grzybami.

Oczyszczone i ugotowane borowiki świeże lub suszone, usiekać drobno. Podsmażyć w łyżce masła parę usiekanych porów, zmieszać z grzybkami, włożyć trochę tartej bułeczki, dwa żółtka, jedno całe jaje, wymieszać wszystko w jedną massę. Obrane i wymyte surowe kartofle wydrążyć, napełnić massą, nakryć porżniętemi po oskrobaniu wierzchami, ustawić w rądlu jedną przy drugiej, zalać kwaterką (1/4 litra) lub więcej rozpuszczonego masła (stosownie do ilości kartofli), kilku łyżkami buljonu zmieszanego z grzybowym smakiem, nakryć i tuszyć (dusić) do miękkości.






Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:
Tagi:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *