Gryczane bliny postne wyborne

19 grudnia 2013

Gryczane bliny postne wyborne na Wigilię

Gryczane bliny postne wyborne na Wigilię

Przepis na Wigilię z dawnej „Kucharki Litewskiej”: gryczane bliny postne wyborne.

Trzy szklanki gryczanej mąki, szklankę pszennej, rozmieszać z wodą letnią, wlać parę łyżek stołowych dobrych białych drożdży i postawić aby podeszło. Skoro się podniesie rozprowadzić ukropem i piec wskazanym sposobem w piecu lub na płycie, przewracając je na drugą stronę po upieczeniu na patelni.






Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Gryczane bliny postne wyborne

  1. kata Odpowiedz

    5 grudnia 2015 w 21:43

    „rozprowadzić ukropem”???
    Czy nie można tych przepisów przetłumaczyć na współczesny język polski??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *