Draniki z mięsem

12 września 2013

Draniki z mięsem

Draniki z mięsem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 3 łyżki mąki, 1 jajko, 250-300 g mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego), sól, pieprz czarny mielony, olej roślinny do smażenia.

Draniki z mięsem to placki ziemniaczane z mięsnym farszem – tradycyjne białoruskie danie. Są sycące i smaczne, szczególnie kiedy podaje się je na ciepło ze śmietaną.






Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do tej masy dodać sól, jajka i mąkę. Mięso przyprawić do smaku. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć łyżkę ziemniaków, na nią mały placuszek z mięsa i znów łyżkę ziemniaków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć draniki na patelnię, dodać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić około 5 minut.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

1 odpowiedź Draniki z mięsem

  1. miecio Odpowiedz

    19 kwietnia 2016 w 16:47

    czy w Warszawie jest może tradycyjna kuchnie białoruska ? Podajcie adres !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *