Cepeliny kresowe

21 września 2013

Cepeliny kresowe

Cepeliny kresowe

Składniki: 10 ziemniaków, 100 g mielonego mięsa wieprzowego, 100 g mielonej wołowiny, 1 jajko, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka mąki, 1 mała cebula, koperek lub natka pietruszki, sól, pieprz czarny mielony, śmietana, szczypiorek, łyżka oleju, masło.

Ciasto na cepeliny robimy z surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych. Ziemniaki powinny być dobrane bardzo starannie. Połowę ziemniaków ugotować w mundurkach, obrać i zrobić puree. Drugą połowę zetrzeć na drobnej tarce i zostawić w durszlaku na parę minut, by ściekła woda.






Do puree dodać surowe ziemniaki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wszystko wymieszać – zrobić ciasto. Z ciasta lepimy kulki i rozwałkowujemy. Do środka wkładamy doprawiony farsz mięsny i dobrze sklejamy brzegi – jak na zrazy. Następnie wkładamy cepeliny kresowe do wrzącej lekko posolonej wody, do której można też dodać łyżkę oleju. Kiedy cepeliny wypłyną, gotować jeszcze przez 5-7 minut. Po wyjęciu z wody posmarować masłem. Podawać ze śmietaną.

Smakosz Kresowy

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

2 odpowiedzi Cepeliny kresowe

  1. Pingback: Najchutnejšie pirohy s mäsom, aké som kedy jedla, verte keď ich pripravíte, poviete to aj vy - SlovenskýVirál.com

  2. Pingback: Najchutnejšie pirohy s mäsom, aké som kedy jedla, verte keď ich pripravíte, poviete to aj vy – streetsmartnews

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *