Barszcz z mięsem

20 grudnia 2013

Barszcz z mięsem

Barszcz z mięsem

Przepis z dawnej „Kucharki Litewskiej” na barszcz z mięsem.

Chcąc mieć barszcz smaczny, trzeba użyć świeżego burakowego rosołu, inaczej smak będzie cierpki i nieprzyjemny. Wziąć kilka funtów mięsa wołowego przy szpikowej kości, parę funtów wędliny, kilka grzybów, parę cebul i por. Zalać to wodą, dodać w proporcyę burakowego rosołu, aby nie był barszcz zbyt kwaśny i gotować do miękkości mięsa. Tłustość zebrać, sklarować białkami, a włożywszy mięso przy kościach i kawałki wieprzowiny, wydać do stołu.






Barszcz ten najwłaściwiej dawać czerwony, co się robi tym sposobem: parę dużych ćwikłowych buraków utarć na tarce, sok wycisnąć, zagotować i dodać do barszczu na wydaniu. Osobno upiec parę ćwikłowych buraków, poszatkować je drobno i na wydaniu wrzucić do wazy, co i koloru i smaku doda i zupę gęstawą uczyni. Chcąc mieć ją zabieloną, należy przed wydaniem wziąć kwartę śmietany, rozbić ją z usiekanemi ćwikłowemi burakami, rozprowadzić barszczem i zagotować.

Kołdunki odsmażane z mięsa lub grzybów i kiełbaski smażone, cienko pokrajane w talerzyki używają się do tej zupy. Parę główek na części pokrajanej kapusty wkłada się też do tego barszczu i nadaje mu smak przyjemny.

Kucharka Litewska (, 1881)

Podziel się tym z innymi. Udostępnij na:
Tagi:

Komentarze nawołujące do przemocy, zawierające zniesławienia, wulgaryzmy, groźby karalne lub spam będą usuwane. Również wpisy osób podających nieprawdziwy email.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *